martes, 3 de diciembre de 2013

Fins a onze colles han fet l'aleta a un castell de nou l'any 2013

L'any 2013 ha estat el que més colles de nou  ha vist de tota la història. Sis colles a més de les cinc que han assolit castells de gamma extra —Castellers de Vilafranca, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa—, han aconseguit coronar com a mínim un castell de nou aquesta temporada: Capgrossos de Mataró, Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Xiquets de Reus i Castellers de la Vila de Gràcia. Una dotzena colla, els Castellers de Sabadell, ha tingut a tocar en dues ocasions el tres de nou amb folre, però no va aconseguir coronar-lo per segons en cap de les dues ocasions.

Tres de nou amb folre descarregat pels
Xiquets de Tarragona a la diada de Tots
Sants. Fotografia pròpia.
Els Xiquets de Tarragona, que l'any passat ja van intentar per Tots Sants el cinc de nou amb folre, tampoc han aconseguit convertir-se en colla de gamma extra enguany. Els matalassers van caure en el seus dos intents de coronar-lo a la mateixa diada. Tot i així, han viscut una temporada històrica, descarregant fins a onze castells de nou.

Els Capgrossos de Mataró, que portaven tres temporades fent l'aleta a la torre de nou amb folre i manilles, no han aconseguit revalidar enguany la seva condició de colla de gamma extra. Els de la camisa blava només han pogut descarregar en dues ocasions el tres de nou amb folre, en ambdós casos completant la tripleta màgica. Els mataronins han descarregat també en dues ocasions el pilar de set amb folre, que finalment no van poder provar de pujar un pis més.

Tres de nou amb folre descarregat pels
Castellers de Barcelona al seu 44è Aniversari.
Fotografia cedida per: Natàlia Mocholi.
La ciutat de Barcelona ha estat també una de les notícies de l'any al món casteller, en convertir-se en la primera amb tres colles de nou. El duel entre els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants ha marcat com cada any l'actualitat castellera de la capital. Els vermells es van mostrar clarament superiors en la primera meitat de la temporada, assolint els primers castells de vuit de la temporada i descarregant el tres de nou amb folre a mitjans de juny, i van acabar l'any descarregant la seva primera tripleta màgica. Els borinots, però, van aconseguir dues grans diades a final de la temporada, descarregant la tripleta màgica per Tots Sants i la tripleta vilafranquina a la diada dels Minyons de Terrassa. Els de Sants hi han sumat, a més, un espectacular domini del pilar de set amb folre, que han descarregat fins a set vegades l'any que l'estrenaven. Tant els Castellers de Barcelona com els de Sants s'han plantejat els seus primers castells de gamma extra, però els vermells no han acabat portant el nou de vuit a plaça, i els borinots tampoc han aconseguit provar el pilar de vuit amb folre i manilles.

Els Castellers de la Vila de Gràcia, però, han aconseguit robar protagonisme al duel barceloní, coronant per primer cop el tres de nou amb folre. Després de cinc temptatives de descarregar la torre de vuit amb folre, els graciencs van aconseguir descarregar-la al mes de maig a la seva pròpia diada. Aviat van sumar-hi el també primer cinc de vuit descarregat del seu historial, però tota la seva progressió va quedar paralitzada quan després de fer-hi l'aleta per segon cop aquest any, el castell va caure provocant greus lesions a un dels seus castellers. Els de la camisa blava, tot i així, han persistit, i han aconseguit coronar el tres de nou amb folre en tres ocasions al final de la temporada, un dels quals han pogut descarregar. Els graciencs han estrenat també enguany el pilar de sis, que han descarregat quatre cops, i el quatre de vuit amb l'agulla, que han coronat quatre cops, dos d'ells descarregant-lo.

Els Xiquets de Reus han aconseguit enguany també la millor temporada de la seva història en descarregar el tres de nou amb folre, castell que només havien assolit l'any 1996. Els de la camisa color avellana han aconseguit sumar-hi el cinc de vuit, que ja van descarregar l'any passat, fent la millor actuació de la seva història a la diada del Mercadal, on hi sumaven la torre de vuit amb folre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario