lunes, 30 de diciembre de 2013

Màrius Boada obre el debat del Concurs als Minyons de Terrassa

Torre de nou amb folre i manilles dels
Minyons de Terrassa a la seva diada
l'any 2012. Fotografia cedida per:
Natàlia Mocholi.
El cap de colla sortint dels Minyons de Terrassa, Màrius Boada, ha reobert el debat de l'assistència dels malves al Concurs de Tarragona. Boada ha titllat d'"anacronisme que ratlla el patetisme" la posició actual de la colla. El debat arriba a menys d'un mes de l'Assemblea Anual de la colla, que haurà d'escollir nova junta tècnica i nova junta directiva.

Tot plegat forma part de l'article "Sortir de la zona de confort" que ha publicat a la pàgina web dels Minyons de Terrassa i que planteja diversos reptes per tal que la colla millori. El cap de colla en funcions recalca els castells com a motiu únic de la colla, i explica, per tant, que l'objectiu dels Minyons ha de ser fer els millors castells possibles. És per aquest motiu que argumenta que han de sortir d'aquesta "zona de confort", com ho han fet sempre fins ara, i defensa l'assistència al Concurs com un "repte casteller de primera magnitud".

Els Minyons de Terrassa no han assistit mai al Concurs de Tarragona ja que en rebutgen la filosofia i la imatge que difon del fet casteller. L'article ha generat polèmica a les xarxes socials, on hi ha hagut posicionaments de tota mena. No obstant, Boada ha rebut missatges de suport de membres importants de la colla. Destaca la reflexió que n'ha fet el fundador Josep Anton Falcato. El que va ser el primer cap de colla dels malves ha recolzat la posició de Màrius Boada i ha defensat l'implícit caràcter competitiu dels castells, així com la necessitat de motivar la colla a cada actuació.

Aquest no és, però, el primer cop que s'obre el debat intern del Concurs de Tarragona dins la colla terrassenca. L'any 2008, Carles Feiner 'Negre', cap de colla dels Minyons en diverses temporades, ja es va posicionar a favor d'anar-hi en una entrada al seu bloc personal, on va defensar que era necessari per fer millors castells i per tenir influència en l'evolució món casteller.

martes, 3 de diciembre de 2013

Fins a onze colles han fet l'aleta a un castell de nou l'any 2013

L'any 2013 ha estat el que més colles de nou  ha vist de tota la història. Sis colles a més de les cinc que han assolit castells de gamma extra —Castellers de Vilafranca, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa—, han aconseguit coronar com a mínim un castell de nou aquesta temporada: Capgrossos de Mataró, Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Xiquets de Reus i Castellers de la Vila de Gràcia. Una dotzena colla, els Castellers de Sabadell, ha tingut a tocar en dues ocasions el tres de nou amb folre, però no va aconseguir coronar-lo per segons en cap de les dues ocasions.

Tres de nou amb folre descarregat pels
Xiquets de Tarragona a la diada de Tots
Sants. Fotografia pròpia.
Els Xiquets de Tarragona, que l'any passat ja van intentar per Tots Sants el cinc de nou amb folre, tampoc han aconseguit convertir-se en colla de gamma extra enguany. Els matalassers van caure en el seus dos intents de coronar-lo a la mateixa diada. Tot i així, han viscut una temporada històrica, descarregant fins a onze castells de nou.

Els Capgrossos de Mataró, que portaven tres temporades fent l'aleta a la torre de nou amb folre i manilles, no han aconseguit revalidar enguany la seva condició de colla de gamma extra. Els de la camisa blava només han pogut descarregar en dues ocasions el tres de nou amb folre, en ambdós casos completant la tripleta màgica. Els mataronins han descarregat també en dues ocasions el pilar de set amb folre, que finalment no van poder provar de pujar un pis més.

Tres de nou amb folre descarregat pels
Castellers de Barcelona al seu 44è Aniversari.
Fotografia cedida per: Natàlia Mocholi.
La ciutat de Barcelona ha estat també una de les notícies de l'any al món casteller, en convertir-se en la primera amb tres colles de nou. El duel entre els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants ha marcat com cada any l'actualitat castellera de la capital. Els vermells es van mostrar clarament superiors en la primera meitat de la temporada, assolint els primers castells de vuit de la temporada i descarregant el tres de nou amb folre a mitjans de juny, i van acabar l'any descarregant la seva primera tripleta màgica. Els borinots, però, van aconseguir dues grans diades a final de la temporada, descarregant la tripleta màgica per Tots Sants i la tripleta vilafranquina a la diada dels Minyons de Terrassa. Els de Sants hi han sumat, a més, un espectacular domini del pilar de set amb folre, que han descarregat fins a set vegades l'any que l'estrenaven. Tant els Castellers de Barcelona com els de Sants s'han plantejat els seus primers castells de gamma extra, però els vermells no han acabat portant el nou de vuit a plaça, i els borinots tampoc han aconseguit provar el pilar de vuit amb folre i manilles.

Els Castellers de la Vila de Gràcia, però, han aconseguit robar protagonisme al duel barceloní, coronant per primer cop el tres de nou amb folre. Després de cinc temptatives de descarregar la torre de vuit amb folre, els graciencs van aconseguir descarregar-la al mes de maig a la seva pròpia diada. Aviat van sumar-hi el també primer cinc de vuit descarregat del seu historial, però tota la seva progressió va quedar paralitzada quan després de fer-hi l'aleta per segon cop aquest any, el castell va caure provocant greus lesions a un dels seus castellers. Els de la camisa blava, tot i així, han persistit, i han aconseguit coronar el tres de nou amb folre en tres ocasions al final de la temporada, un dels quals han pogut descarregar. Els graciencs han estrenat també enguany el pilar de sis, que han descarregat quatre cops, i el quatre de vuit amb l'agulla, que han coronat quatre cops, dos d'ells descarregant-lo.

Els Xiquets de Reus han aconseguit enguany també la millor temporada de la seva història en descarregar el tres de nou amb folre, castell que només havien assolit l'any 1996. Els de la camisa color avellana han aconseguit sumar-hi el cinc de vuit, que ja van descarregar l'any passat, fent la millor actuació de la seva història a la diada del Mercadal, on hi sumaven la torre de vuit amb folre.

lunes, 2 de diciembre de 2013

El món casteller veu més castells de gamma extra que mai

La temporada 2013 ha estat la que més castells de gamma extra ha vist en la història comptant el nou de vuit com a tal. Els 43 castells de màxima categoria de l'any 2000 queden superats pels 47 d'enguany, segons dades del twitter @castellística.

Les estadístiques confirmen la situació pletòrica d'un món casteller en creixement, amb cinc colles que han estat capaces de carregar al menys un gamma extra. Els Xiquets de Tarragona, a més, van intentar per Tots Sants en dues ocasions el cinc de nou amb folre. Tres colles més han assajat castells de la categoria: els Capgrossos de Mataró, que no han pogut repetir el dos de nou amb folre i manilles, els Castellers de Sants, que no van poder portar el seu primer pilar de vuit amb folre i manilles a la diada de Tots Sants, i els Castellers de Barcelona, que tampoc van aconseguir el seu objectiu de provar el nou de vuit per primera vegada.


Tres de deu amb folre i manilles descarregat
pels Castellers de Vilafranca. Fotografia
pròpia.
La colla que més n'ha fet ha estat de nou la dels Castellers de Vilafranca, que han completat una temporada de somni. Els èxits dels verds han passat per convertir-se en la segona colla en tota la història que descarrega el tres de deu amb folre i manilles i només haver caigut un cop en tot l'any, en el segon intent de quatre de deu amb folre i manilles de la història. La diferència entre els vilafranquins i la resta de colles, com ja ha passat els darrers anys, no ha passat només per la magnitud dels castells que es plantegen, sinó per la àmplia gamma que ha aconseguit dominar. Han aconseguit descarregar fins a vuit castells de gamma extra diferents tres de deu amb folre i manilles, quatre de nou sense folre, tres i quatre de nou amb folre i agulla, cinc de nou amb folre, torre de nou i pilar de vuit amb folre i manilles, i nou de vuit, fent l'aleta fins a 22 vegades a castells d'aquesta categoria. Els verds van completar, a més, per Sant Fèlix, la millor actuació mai vista pel món casteller, ajuntant un castell de deu, el tres de deu amb folre i manilles, un castell amb agulla, el quatre de nou amb folre i agulla, un castell net, el quatre de nou sense folre, i el pilar màxim, el pilar de vuit amb folre i manilles.

Les dues colles de Valls han estat també protagonistes de la temporada. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat la segona que més castells de gamma extra ha coronat, nou. Tot i que el tres de deu amb folre i manilles es va resisitir als vallencs, la Colla Vella ha pogut coronar el cinc de nou amb folre i descarregar el pilar de vuit i la torre de nou amb folre i manilles, i el nou de vuit. La Colla Joves Xiquets de Valls, per la seva banda, va aconseguir la millor actuació de la seva història per Santa Úrsula, quan van descarregar el quatre de nou sense folre, el cinc de nou amb folre i van carregar el primer pilar de vuit amb folre i manilles de la seva història.

El duel tarragoní també ha aclaparat gran atenció per part del món casteller. La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona ha coronat fins a quatre vegades el cinc de nou amb folre i ja n'ha descarregat cinc de consecutius, un màxim històric. Els de la camisa lila han descarregat també el nou de vuit en quatre ocasions, i van aconseguir a la Fira de Santa Teresa coronar el primer pilar de vuit amb folre i manilles de la seva història. Els Xiquets de Tarragona, en canvi, no han aconseguit fer l'aleta al cinc de nou amb folre, que van intentar sense èxit en dues ocasions per Sant Fèlix. La temporada dels matalassers, tot i així, ha estat la millor de la seva història, descarregant fins a onze castells de nou.

Els Minyons de Terrassa han estat la cinquena colla que ha coronat castells de gamma extra. Tot i la renovació de troncs que han viscut enguany, els malves van aconseguir carregar la torre de nou amb folre i manilles a la diada de Sant Fèlix i el cinc de nou amb folre a la seva pròpia diada fa tres setmanes. Els terrassencs també van provar de portar a plaça a la seva diada el pilar de vuit amb folre i manilles, però la caiguda del cinc de nou amb folre els va impedir intentar-lo.